«Ο Τζιχαντιστής Τζον μου έλεγε: “Μπορείς να φανταστείς τον πόνο όταν θα κόβει τον λαιμό σου;”»

«Χάιδευε τον λαιμό μου με τη λεπίδα και μου έλεγε: “Το αισθάνεσαι. Κρύο, ε; Μπορείς να φανταστείς τον πόνο όταν θα κόβει τον λαιμό σου; Αφάνταστος πόνος... Το πρώτο χτύπημα θα κόψει τις φλέβες σου. Το αίμα θα αναμειχθεί με το σάλιο σου…”».

 

Οι Bealtes - όπως φώναζαν οι όμηροι του Ισλαμικού Κράτους τους τρεις βρετανούς τζιχαντιστές - ήταν «μετρ» σε τέτοιου είδους ψυχολογικά και φυσικά βασανιστήρια, αποκαλύπτει στους Times του Λονδίνου ο Χαβιέ Εσπινόζα, ο ισπανός δημοσιογράφος της El Mundo ο οποίος βίωσε έξι μήνες την κόλαση του Ισλαμικού Κράτους, προτού αφεθεί ελεύθερος πέρσι τον Μάρτιο. 

«Με έριχναν στο πάτωμα ξυπόλητο, με ξυρισμένο το κεφάλι, γένια και την πορτοκαλί “στολή” του Γκουαντάναμο», θυμάται ο Εσπινόζα, ενώ για να δώσει το μέγεθος του «δράματος» που ήθελε να δημιουργεί κυρίως ο «τζιχαντιστής Τζον», κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουάζι, αποκαλύπτει ότι στους εικονικούς αποκεφαλισμούς είχε πάντα μαζί του ένα παλιό σπαθί, μεσαιωνικού τύπου, μήκους σχεδόν ενός μέτρου, με ασημένια λαβή. 

«Οταν τελείωνε με το σπαθί, έβγαζε το πιστόλι του, ένα Glock. Το έβαζε και αυτό στο κεφάλι μου και τραβούσε τη σκανδάλη τρεις φορές. Αυτές ήταν οι λεγόμενες εικονικές εκτελέσεις, Ούτε όμως και αυτός ο φρικιαστικός εκφοβισμός τούς ικανοποιούσε», γράφει ο Χαβιέ, στην πρώτη του απόπειρα να μοιραστεί δημοσίως την καθημερινότητα των μαρτυρίων και των ταπεινώσεων για 23 ομήρους – Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Λατινοαμερικανούς – που κρατούνταν στη Συρία από τους τζιχαντιστές. 
loading...